Targroch ksylitol cukier brzozowy Danisco 500g
Opis
Ksylitol Cukier brzozowy marki DANISCO jest ksylitolem fińskim, który pochodzi z twardego drewna brzozowego, stąd też jego nazwa (brzozowy). Jego wytwarzanie możliwe jest dzięki procesowi fermentacji przeprowadzanej przez bakterie oraz drożdże.
Właściwości ksylitolu brzozowego DANISCO
To, co wyróżnia ksylitol brzozowy to przede wszystkim:
- jego niski indeks glikemiczny,
- mniejsza nawet o 40% kaloryczność niż w przypadku cukru białego
Jest szczególnie polecany jako zamiennik klasycznego białego cukru, ponieważ nie podnosi ON aż tak znacznie poziomu cukru we krwi. Sięgają po niego osoby lubiące aktywność fizyczną oraz dbające o zgrabną sylwetkę. Produkt ten przeznaczony jest również dla diabetyków. Ksylitol jest także cukrem, który korzystnie wpływa na poziom wapnia w naszym organizmie, bowiem ułatwia jego wchłanianie, dlatego też może okazać się pomocny osobom, które borykają się z niedoborami tego pierwiastka.
Zastosowanie ksylitolu brzozowego
Ksylitol, podobnie jak każdy inny słodzik może być wykorzystywany na szeroką skalę w sztuce kulinarnej. Znajdzie ON swoje zastosowanie przede wszystkim w aromatycznych wypiekach ciast i babeczek, a także jako dodatek do wielu deserów. Co więcej, ksylitol coraz częściej używany jest przy produkcji wielu zdrowszych zamienników słodyczy. Oczywiście można go używać do słodzenia kawy, herbaty, zdrowych smoothies lub koktajli.
Opakowanie zawiera 500 g ksylitolu.
Składniki: Ksylitol - cukier brzozowy
Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: sezam, migdały, gluten, różne orzechy
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 10 g |
%RWS* w 10 g |
Wartość energetyczna |
1000 kJ / 240 kcal |
100 kJ / 24 kcal |
1 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
0 % 0 % |
Węglowodany - w tym cukry - w tym poliole |
99,8 g 0,2 g 98,5g |
9,98 g 0,02 g 9,85g |
4 % < 1 % - |
Błonnik |
0 g |
0 g |
- |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól** |
0 g |
0 g |
0 % |