Targroch ryż jaśminowy 1kg
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Ryż jaśminowy to doskonały składnik potraw słonych i słodkich. Choć zastosowanie w deserach może wydawać się zaskakujące, to kucharze właśnie w ten sposób starają się wykorzystać konsystencję ryżu. Delikatny smak znajduje również doskonałe połączenie z dziczyzną, rakami i rybami. Niewątpliwie, naturalnym zestawieniem wydaje się być połączenie z azjatyckimi daniami. Pozostałe zastosowania mogą stanowić próbę odkrycia własnych smaków i indywidualnych poszukiwań kulinarnych.
Przygotowanie ryżu jaśminowego nie odbiega znacząco od pozostałych gatunków.
Ryż jaśminowy charakteryzuje się długimi ziarnami o naturalnym aromacie. Uprawa ryżu odbywa się na ekologicznych obszarach północno- wschodniej Kambodży, skąd dociera do Polski. Ten gatunek ryżu wyróżnia wyrafinowany smak z wyczuwalnym, ale delikatnym zapachem kwiatów jaśminu. Ziarno ryżu pozostaje całkowicie białe. Wykorzystanie ryżu jaśminowego, jako elementu dania, nadaje całej potrawie wyrafinowania i nutki orientu. Stanowi doskonałą alternatywę dla znanych i popularnych gatunków ryżu i wprowadza tym samym możliwość odmiany i poznania nowych smaków.
Opakowanie zawiera 1000 g produktu, co przekłada się na 20 sugerowanych porcji.
Ryż jaśminowy jest naturalnym źródłem:
- Fosforu
- Żelaza
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż gotować w wodzie w proporcji 1 : 2 (na każde 100 g ryżu - 200 ml wody). Doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać ryż i gotować pod przykryciem na kuchence o małej mocy przez 15- 20 minut do miękkości.
ZASTOSOWANIE
Ryż dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi, jak i słodkimi.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1450 kJ / 347 kcal |
725 kJ / 174 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,9 g 0 g |
0,5 g 0 g |
1 % 0 % |
Węglowodany - w tym cukry |
72,4 g 0 g |
36,2 g 0 g |
14 % 0 % |
Błonnik |
0,6 g |
0,3 g |
- |
Białko |
12,7 g |
6,4 g |
13 % |
Sól** |
0,1 g |
0,05 g |
1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.