Targroch skórka pomarańczowa kandyzowanq 100g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA
Zapach świąt - bożonarodzeniowego, korzennego piernika, wilgotnego makowca lub wielkanocnego mazurka mamy. Kandyzowana skórka pomarańczowa to dodatek, który wyjątkowo kojarzy się z odświętnymi wypiekami i pysznymi deserami. Jej aromat wypełnia cały dom, zapowiadając wielkie przygotowania i wyjątkowe dni. Chociaż najczęściej wykorzystywana jest od święta, równie dobrze sprawdza się na co dzień.
Po co kandyzować pomarańcze?
Kandyzowanie owoców ma na celu przede wszystkim konserwację i zachowanie ich smaku, koloru i konsystencji. Osiąga się to poprzez kilkukrotne smażenie fragmentów owoców w syropie cukrowym, a następnie ich suszenie. Kandyzowaną skórkę pomarańczową można przygotować w domu, jednak jest to proces wymagający wprawy i cierpliwości.
Sama słodycz
Proces kandyzowania wiąże się z koniecznością dodania do skórki cukru. W rozsądnych ilościach jest to jednak nadal zdrowa przekąska. Porcja potrzebna do wzbogacenia smaku wypieków dostarcza zaledwie 30 kalorii. Jej intensywny smak sprawdzi się nie tylko w ciastach, ale także zwykłych deserach, naleśnikach, jogurcie naturalnym czy owocowych sałatkach. W ten sposób świąteczny aromat pomarańczy jest dostępny przez cały rok - wystarczy uwolnić go z opakowania!
Składniki
Skórka pomarańczowa (56,9%), syrop glukozowo-fruktozowy (21,5%), cukier (21,5%), regulator kwasowości: E330 (0,1%)
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zastosowanie
Skórka pomarańczowa charakteryzuję się wyjątkowym smakiem i aromatem. Idealna do świątecznych wypieków. Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym i smakowym wielkanocnych bab, mazurków, wypieków bożonarodzeniowych oraz tradycyjnych pączków. Doskonała również jako dodatek do deserów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
Wartość odżywcza produktu | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1332 kJ / 314 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
76 g 70 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,4 g |
Możliwe naturalne odchylenia.
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).