Targroch płatki drożdżowe nieaktywne 250g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Targroch płatki drożdżowe nieaktywne 250g
Naturalny zagęszczacz potraw i wzmacniacz smaku, obowiązkowy składnik roślinnej kuchni, bogate źródło witamin i minerałów oraz substytut serów w menu wegan.
Ile wspólnego mają z drożdżami?
Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, którą można spożywać bez obaw o dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poddanie ich odpowiednim procesom sprawia, że mają one całkowicie inne właściwości niż drożdże piekarskie i suszone. W ten sposób powstaje produkt przypominający nieco bułkę tartą, o delikatnym, serowo-orzechowym smaku.
Sekretny składnik czy wymysł roślinożerców?
Zadaniem płatków drożdżowych jest odtworzenie smaku charakterystycznego dla nabiału. Ich uniwersalność czyni je zamiennikiem parmezanu w kuchni włoskiej, elementem burgerów i past kanapkowych, czy też namiastką jajek w roślinnym majonezie, omlecie lub tofucznicy. Poza walorami smakowymi płatki drożdżowe mają także praktyczne funkcje w diecie wegetarian i wegan. Wzbogacone nimi potrawy są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, minerałów i aminokwasów.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
SKŁADNIKI
Suszone drożdże nieaktywne
Wartości odżywcze produktu | w 100 g | w porcji 20 g | %RWS* w porcji 20 g |
Wartość energetyczna | 1403 kJ / 335 kcal | 281 kJ / 67 kcal | 3% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
5 g 0,5 g |
1 g 0,1 g |
1% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
27,5 g 2 g |
5,5 g 0,4 g |
2% < 1% |
Błonnik | 20 g | 4 g | - |
Białko | 45 g | 9 g | 18% |
Sól** | 0,04 g | <0,01 g | < 1% |