Targroch orzechy łuskane pecan 250g

Wysyłka w: do 5 dni roboczych
Cena: 21,50 zł 21.50
ilość szt.
Zyskujesz 21 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

ORZECHY PEKAN (ORZECHY PECAN)

Są owocami drzewa, nazywanego orzesznikiem jadalnym, pekanowym, owocowym lub po prostu pekanem. Z wyglądu i w smaku przypominają doskonale nam znane orzechy włoskie, jednak kryją w sobie więcej cennych wartości odżywczych. Uważa się je za nie tylko jedne z najzdrowszych, ale i najsmaczniejszych gatunków. W swoich rodzinnych stronach, czyli południowych Stanach Zjednoczonych, doczekały się nawet własnego przepisu. Pecan pie jest rodzajem tradycyjnej, słodkiej tarty z orzechami pecan - to obowiązkowa pozycja podczas Święta Dziękczynienia. Innym wyjątkowym dniem dla tych owoców jest 14 kwietnia, czyli krajowy dzień pecanów w USA.  

Twardy jak pecan

Owoce orzesznika mają delikatnie wydłużony kształt i strukturę jądra zbliżoną do orzecha włoskiego, w mniej pofałdowanej postaci. Ich nazwa najprawdopodobniej została zaczerpnięta z języka indiańskich plemion - Algonkinów - zamieszkujących tereny Ameryki Północnej. Słowo pecan oznacza tam tyle co orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią. Mimo wszelkich podobieństw z popularnymi w Polsce orzechami włoskimi, pecany są gatunkiem, który nie zadomowił się w Europie. Jest za to najchętniej wybierany w Stanach Zjednoczonych. Orzesznik jadalny to wielkie, imponujące drzewo, jednak bardzo wrażliwe na mróz. Z tego względu w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jego miłośnicy cenią go szczególnie za delikatny, maślany smak i cenne dla organizmu właściwości. 

Superorzech

Wszystkie gatunki orzechów są potrzebne w diecie, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i cenne pierwiastki. Pecany na tle innych krewnych wypadają jednak wyjątkowo obiecująco. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C, E i K, oraz pokrywają całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 (w porcji 100 g). Orzechom pecan nie brakuje także minerałów i niwelujących działanie wolnych rodników antyoksydantów. Są źródłem: cynku, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Wpływają na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, redukcję cholesterolu, wzmocnienie odporności i niwelowanie procesów starzeniowych. Dla lepszego efektu prozdrowotnego wystarczy zalać orzechy pecan wodą i pozostawić na kilka godzin. 

Pecan pie po polsku

Z orzechów pecan powstają nie tylko tradycyjne amerykańskie tarty na Święto Dziękczynienia, ale także orleańskie praliny. Charakterystyczny maślany smak tego gatunku będzie się także doskonale komponował z typowymi dla polskiej kuchni wypiekami. Miłośnicy prostych rozwiązań mogą z kolei wykorzystać pecany do przygotowania słodkich śniadań i kolacji, sałatek czy dekoracji deserów. 

Warto pamiętać, że po otwarciu opakowania orzechy pecan należy przechowywać w lodówce. 

Orzechy pecan są naturalnym źródłem:

> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

 SKŁADNIKI 

Orzechy pekan (pecan) łuszczone

 WARUNKI PRZECHOWYWANIA 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 WARTOŚCI ODŻYWCZE ORZECHÓW PEKAN (PECAN) 

Wartości odżywcze produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w porcji 50 g
Wartość energetyczna 3032 kJ / 722 kcal 1516 kJ / 361 kcal 18%
Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
72 g
6,2 g
36 g
3,1 g
51%
16%
Węglowodany
- w tym cukry
4,4 g
4,0 g
2,2 g
2,0 g
1%
2%
Błonnik 9,6 g 4,8 g -
Białko 9,2 g 4,6 g 9%
Sól** 0 g 0 g 0%

 

Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 100g
Magnez
Żelazo
Cynk
121 mg
2,5 mg
4,5 mg
61 mg
1,25 mg
2,3 mg
32%
18%
45%

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl