Targroch musli tradycyjne 500g
Opis
Targroch musli tradycyjne 500g
Kultowe śniadanie w 3 minuty i mieszkanka znana na niemal całym świecie. Musli tradycyjne to kompozycja płatków owsianych, żytnich i kukurydzianych, z dodatkiem suszonych owoców. Twórcą musli był prawdopodobnie szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner. Chociaż od tego wydarzenia minęło ponad 100 lat, to płatki w zmiksowanej formie nie tracą na aktualności.
Dlaczego kochamy musli?
Ten produkt, ma kilka istotnych zalet. Musli jest bardzo proste w przygotowaniu, można je zabrać do pracy i szkoły oraz posiada właściwie nieograniczoną liczbę wariantów. Smakuje z jogurtem, mlekiem i napojem roślinnym, a dodatek sezonowych owoców sprawia, że to śniadanie nigdy się nie nudzi i zawsze może smakować nieco inaczej.
Niezdrowy chwyt marketingowy?
Musli pierwotnie uchodziło za bardzo zdrową mieszankę, a następnie wręcz przeciwnie. Prawda leży po środku - wszystko zależy od konkretnej kompozycji i jej zawartości cukru. Mix, w którym aż 85% składników stanowią płatki zbożowe, a pozostałą część rodzynki i żurawina, jest nie tylko całkiem nieszkodliwy, lecz wręcz dobroczynny, jako bogate źródło fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Zła sława musli może być spowodowana podobieństwem do granoli, która rzeczywiście dostarcza wielu kalorii, w wyniku opiekania w tłuszczu i miodzie.
Składniki
Płatki owsiane, Płatki żytnie, Płatki kukurydziane (kaszka kukurydziana, cukier, sól, ekstrakt słodowy z jęczmienia, regulator kwasowości: fosforany sodu), Żurawina suszona (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), Rodzynki Thompson (rodzynki, olej roślinny).
Wartość odżywcza produktu | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1537 kJ / 364 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
4 g 0,8 g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
70 g 19 g |
Błonnik | 7,9 g |
Białko | 8,3 g |
Sól* | 0,8 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | %RWS* w 100 g |
Fosfor | 286 mg | 41% |
Magnez | 86 mg | 23% |
Żelazo | 3 mg | 21% |
Cynk | 2 mg | 20% |